TVOJE IME - znacenje i poreklo...

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Ići dole

Re: TVOJE IME - znacenje i poreklo...

Počalji od Joca Marinko Zlee taj Sre Maj 28, 2008 2:14 am

Evo za mog brata Mareta.

Značenje: Srpsko, hrišćansko nasleđe. Potiče iz latinskog "Marcus" što je rimsko lično ime. Može biti i iz "Martius" u značenju "rođen u martu" ili od "mas, maris" u značenju "muževan". Dolazi u obzir i latinski "Mars" koji je u rimskoj mitologiji bio bog rata ili "marceo" u značenju "biti slab, uveo, mlitav". Po običaju ovo ime se nadeva deci rođenoj u mesecu martu. Kod nas, jedan od najranije poznatih je ban raške banovine iz 11. veka. Pretpostavlja se da današnju veliku popularnost u narodu duguje slavi najvećeg junaka naših narodnih pesama Marka Mrnjavčevića koji je živeo od 1335. do 1395. godine. Bio je sin kralja Vukašina koga je narodna pesma od istorijske ličnosti preobrazila u legendarnog super heroja Kraljevića Marka koji je oličenje junaštva, viteštva i čestitosti. Smatra se jednim od najpopularnijih hrišćanskih muških imena, duboko ukorenjenim u onomastikonima i jezicima svih hrišćanskih naroda. Od ovog imena izvedeno je ime Marka.
avatar
Joca Marinko Zlee
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1711
Godina : 33
Lokacija : Ovdi
Zanimanje : Student, ha
Datum upisa : 27.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TVOJE IME - znacenje i poreklo...

Počalji od Joca Marinko Zlee taj Sre Maj 28, 2008 2:18 am

I za brata Gazu macku.

Ime: MIRKO-MIRA

Značenje: Stara slavenosrpska imena. Verovatno su nastala od prvobitnih složenih imena koja sadrže sveslovenski koren "mir", npr. Miroslava, Dragomira i dr., nastao još u praslovenskoj domovini, u prenosnom značenju "biti mirotočiv, staložen, spokojan". Za žensko ime Mira postoje razlike u pogledu nastanka. Jedni su mišljenja da potiče iz grčkog "Myrrha", što je saglasno legendi, ime majke Adonisa preobraćene u drvo mirta, drugi su mišljenja da je nastalo iz latinskog "Mira" izvedenog iz "Mirandus" i treći da je iz albanskog "mire" u značenju "dobar, lep". I ime Mirjana nije dovoljno razjašnjeno. Po jednima potiče iz starohebrejskog "Miriam" a po drugima od italskog "Mira", imena-fraze od Donna Ammirata tj. Obožavana Deva Marija. Od ovih imena izvedena su imena Mirjana, Mirka, Mirna, Miro i Miroje.
avatar
Joca Marinko Zlee
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1711
Godina : 33
Lokacija : Ovdi
Zanimanje : Student, ha
Datum upisa : 27.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TVOJE IME - znacenje i poreklo...

Počalji od Direktor Direkcije taj Sre Maj 28, 2008 2:55 am

Aleksandar (ime)

Aleksandar je muško ime grčkog porekla, ženski oblik imena je Aleksandra. Jedno je od najstarijih imena koje je još uvek u upotrebi.
Gradi se od reči alexein što znači "braniti, zaštitnik", i andros, što znači "čovek". Aleksandar (grč. Αλέξανδρος) na grčkom jeziku znači "zaštitnik ljudi". Ime je najverovatnije nastalo i koristilo se kao jedan od epiteta za grčku boginju Heru, ženu Zevsovu - "zaštitnicu ljudi" .
Različiti jezici
Pojavljuje se u raznim narodima i jezicima, prvobitno kao Aleksandros (grč: Αλέξανδρος) i Aleksander (lat: Alexander). U većini evropskih jezika je to uglavnom Aleksander (dan: Alexander, eng: Alexander, mađ: Alexander, nem: Alexander, hol: Alexander, šved: Alexander), polj: Aleksander, slo: Alexander, slo: Aleksander, ali se pojavljuje i kao Alehandro (špa: Alejandro) kod Španaca, Alesandro (ita: Alessandro) kod Italijana, i Aleksandreleks (fran: Alexandrelex) kod Francuza. Jedino kod Finaca je Aleksanteri (fin: Aleksanteri), a kod Mađara Šandor (mađ: Sándor).
Kod Slovena je Aleksandr kod Rusa i Čeha (rus: Aleksandr, češ: Alexandr) i Aleksandar kod Srba (srp: Aleksandar ).
U islamskom svetu je dobio drugačiji oblik: Skender kod Albanaca (alb: Skender), Iskender kod Turaka (tur: Iskender), i Al Iskandar kod Arapa (arap: Äl-Iskändär).
Varijacije imena
kod Rusa: Sanja, Saša.
kod Srba: Aleksa, Aleksej, Aca, Aco, Leka, Leko, Leksa, Lesandro [2]
kod Engleza: Al, Alek, Aleks, Alister i Zander.
kod Mađara: Aleksa i Šandor.
kod Italijana: Sandro.
Ime Aleksandar
Faros u Aleksandriji, drevni svetionik. Rad Martina Himskerka. Ovaj svetionik se nalazio na ulazu u aleksandrijsku luku i bio je preko 134 metra visok.
Aleksandrijska sfinga, EgipatPo Aleksandru Makedonskom su i mnogi veliki gradovi dobijali svoje ime, a među njima je svakako najpoznatiji Aleksandrija, grad u Egiptu koga je osnovao sam Aleksandar Veliki, a koji je najpoznatiji po čuvenom Aleksandrijskom svetioniku, i po Aleksandrijskoj biblioteci. I mnogi drugi gradovi u Evropi i Aziji su nosili ime Aleksandrija: kako je Aleksandar Makedonski osvajao nove teritorije, tako je glavnim gradovima svojih pridodatih pokrajina davao ime Aleksandrija. Ta imena se ipak nisu zadržala.
Ime Aleksandar pojavljuje se još u grčkoj mitologiji nosi sin trojanskog kralja Prijama, istoriji poznatiji kao Paris. U istoriji najpoznatiji Aleksandar je svakako Aleksandar Makedonski, makedonski car, koji je ovo ime i proslavio, i po kome su kasnije mnogi vladari dobijali svoje ime.
Ime Aleksandar nosili su mnogi kraljevi i carevi: grčki (1), makedonski (4), ruski (3), škotski (3), srpski (2), jugoslovenski (1), bugarski (1) i poljski (1).

U hrišćanskoj hijerarhiji je Aleksandar bilo često ime. Kanonizovani sveci pravoslavne crkve koji nose ime Aleksandar su: Aleksandar Sloven, Aleksandar Solunski, Sveti Aleksandar i Aleksandar Nevski. Takođe, i osmorica katoličkih papa je nosilo to ime: papa Aleksandar I, papa Aleksandar II, papa Aleksandar III, papa Aleksandar IV, papa Aleksandar V, papa Aleksandar VI, papa Aleksandar VII, i papa Aleksandar VIII.

Aleksandar je ime koje se javlja u obe novije srpske dinastije, i kod Obrenovića i kod Karađorđevića. Ta činjenica uticala je na to da ime Aleksandar dobije epitet "kraljevskog imena", zbog čega su mnoge srpske porodice svojim sinovima nadevale ime Aleksandar.
Imendani
U nekim zemljama se veoma mnogo pridaje značaj ličnom imenu i običaj je da se proslavlja imendan na dan sveca po kome je osoba dobila ime. Tako svaka osoba u toku godine dva puta priređuje slavlje u svoje ime: rođendan i imendan. Negde ima i više imena nego dana u godini, pa se nekim danima slave po dva ili više imendana.
Grci obeležavaju imendan za Aleksandra svakog 30. avgusta [3]. Kod Mađara se imendan za ime Aleksandar obeležava 3 puta godišnje: Šandor 26. februara, Aleksa (i Aleksandra) 18. marta, i opet Šandor 3. maja [4].
Prezimena
Pojavljuju se i prezimena sa osnovom "Aleksandar" u većini evropskih jezika i naroda. Tako imamo prezime Aleksander (eng. Alexander) u Velikoj Britaniji, Aleksandresku (rum. Alexandrescu) u Rumuniji, Aleksis (Alexis) u Nemačkoj i Francuskoj, MekAlister u Škotskoj, itd.
U Srbiji postoje prezimena Aleksandrović, kao i Lekić.
Topografija
Najpoznatiji grad koji nosi ime nekog Aleksandra je svakako grad Aleksandrija u Egiptu.
U Srbiji postoje i grad Aleksandrovac i istoimena opština, kao i nekoliko sela: Aleksandrovac kod Babušnice, Aleksandrovac kod Žabara, Aleksandrovac kod Negotina.
U Makedoniji, od decembra 2006. Skopski aerodrom nosi ime "Aleksandar Veliki" [5].
Počasni nadimak
Albanski nacionalni heroj Đurađ Kastriot, dobio je svoje zvanje Skenderbeg tako što su mu Turci dali to ime ukazavši mu čast poređenjem sa Aleksandrom Velikim zbog njegovih vojnih uspeha. Za njegove vojne zasluge na strani Otomanskog carstva, od Turaka je dobio zvanje Iskander beg, Arnaut, poredivši njegovo ratničko umeće sa umećem Aleksandra Velikog [6].
Popularna kultura
2004. je snimljen i film Aleksandar, po scenariju Olivera Stouna [7] , a koji govori o životu Aleksandra Makedonskog.
Grci
Aleksandar Veliki, bistacar Aleksandar, vizantijski car, vizantijski car.
kralj Aleksandar Grčki, grčki kralj.
Makedonci
kralj Aleksandar I Makedonski, makedonski kralj.
kralj Aleksandar II Makedonski, makedonski kralj.
car Aleksandar Veliki (356. pne. - 323. pne.), makedonski car.
kralj Aleksandar IV Makedonski, makedonski kralj.
Rusi
sveti Aleksandar Nevski (1220-1263), ruski svetitelj.
car Aleksandar I Romanov (1777-1825), ruski car dinastije Romanov, vladao od 1801. do 1825.
Aleksandar Puškin (1799-1837), ruski književnik.
car Aleksandar II Romanov (1818-1881), Car Rusije i kralj Poljske od 1855. do 1881.
Aleksandar Aljehin (1892-1946), ruski šahista i svetski šampion u šahu.
car Aleksandar III Aleksandrovič (1845-1894), ruski car od 1881. do 1894.
Aleksandar Vasilevski ministar odbrane, vrhovni vojni zapovednik Sibira 1945. godine, maršal SSSRa.
Aleksandar Borodin, ruski kompozitor.
Aleksandar Vasiljevič Suvorov, ruski vojskovođa.
Aleksandar Nikolajevič Lodigin, sovjetski pronalazač.
Aleksandar Aleksandrovič Blok, ruski pesnik.
Aleksandar Solženjicin, ruski književnik.

Srbi
Kralj Aleksandar I Karađorđevićknez Aleksandar Karađorđević (1806-1885), Karađorđev sin, knez Srbije od 1842. do 1858.
kralj Aleksandar Obrenović (1876-1903), srpski kralj.
kralj Aleksandar I Karađorđević (1888-1934), kralj Jugoslavije od 1921. do 1934.
princ princ Aleksandar Karađorđević (r. 1945.), trenutni prestolonaslednik dinastije Karađorđević
Aleksandar Leko, srpski hemičar.
Aleksandar Đorđević, srpski arhitekta.
Aleksandar Đorđević, srpski glumac.
Aleksandar Đorđević, srpski košarkaš.
Aleksandar Jovanović, srpski matematičar.
Aleksandar Borisavljević, srpski ekonomista.
Aleksandar Berček, srpski glumac.
Aleksandar Maričić, srpski akademik.
Aleksandar Lifka, osnivač prvog bioskopa u Jugoslaviji.
Aleksandar Ilić, srpski pevač.
Aleksandar Ranković, srpski političar.

Škoti
Aleksandar Bel (1847-1922), škotski naučnik, pronalazač, i izumitelj telefona.
Aleksandar Fleming (1881-1955), škotski bakteriolog.
kralj Aleksandar I Škotski, škotski kralj.
kralj Aleksandar II Škotski, škotski kralj.
kralj Aleksandar III Škotski, škotski kralj.
ser Aleksandar MekKenzi, škotski plemić i istraživač.

Francuzi
Aleksandar Dima otac, francuski književnik.
Aleksandar Dima, francuski književnik.

Albanci
Statua Skenderbega u Tirani, AlbanijaĐurađ Kastriot Skenderbeg (1405-1468), albanski nacionalni heroj.
dr Skender Destani, lider Demokratske unije doline (DUD)

Bosanski muslimani
Skender Kulenović (1910-1978), bosanski književnik.
Skender Bajrović (r. 1955), slikar.

Ostali
Aleksandar Poljski, poljski kralj.
Aleksandar I, bugarski car, bugarski car.
Aleksandar Sever
Aleksandar Hristovski
Aleksandar Tišma
Aleksandar Balas
Aleksandar Jagelović
Aleksandar Jaroslavić Nevski
Aleksandar I Epirski
Aleksandar II Epirski
Aleksandar Batenburg
Aleksandar Etolski
Aleksandar Haleski ...


Poslednji izmenio Direktor Direkcije dana Sre Maj 28, 2008 9:01 am, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
Direktor Direkcije
Iskusan član
Iskusan član


Broj poruka : 21
Datum upisa : 23.05.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TVOJE IME - znacenje i poreklo...

Počalji od Dulence_Saviola taj Sre Maj 28, 2008 8:53 am

Joca Marinko Zlee ::I za brata Gazu macku.

Ime: MIRKO-MIRA

Značenje: Stara slavenosrpska imena. Verovatno su nastala od prvobitnih složenih imena koja sadrže sveslovenski koren "mir", npr. Miroslava, Dragomira i dr., nastao još u praslovenskoj domovini, u prenosnom značenju "biti mirotočiv, staložen, spokojan". Za žensko ime Mira postoje razlike u pogledu nastanka. Jedni su mišljenja da potiče iz grčkog "Myrrha", što je saglasno legendi, ime majke Adonisa preobraćene u drvo mirta, drugi su mišljenja da je nastalo iz latinskog "Mira" izvedenog iz "Mirandus" i treći da je iz albanskog "mire" u značenju "dobar, lep". I ime Mirjana nije dovoljno razjašnjeno. Po jednima potiče iz starohebrejskog "Miriam" a po drugima od italskog "Mira", imena-fraze od Donna Ammirata tj. Obožavana Deva Marija. Od ovih imena izvedena su imena Mirjana, Mirka, Mirna, Miro i Miroje.

Značenje imena definitivno dolazi od imenice mir....sto se tice Mira, nesto mi je tu sumnjivo....ali ok. Evo i graficki prilog, ali ovo ime je jos uvek popularno, ali se sve manje daje deci...Sto se tice poznatih licnosti,recimo da je mozda najpoznatiji Mirko koji ide uz Slavka, i koji pazi na metak. Tu je naravno i Mirko Marjanovic, bivsi premijer. Mirko Filipović je poznati kik-bozer i borac doduse ne iz nase zemlje ali susedstva
avatar
Dulence_Saviola
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1712
Datum upisa : 06.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TVOJE IME - znacenje i poreklo...

Počalji od Dulence_Saviola taj Sub Jun 07, 2008 12:31 pm

NIKOLA - nema kola(auto)
RADOMIR - raduje se miru u zemlji i svetu
SLADJA - slatka ali mogla je da bude jos sladja
MIRKO - covek koji ne voli da se svadja , uvek se sa svakim pomiri
SAVKA - muska zena SAVO
ANTUN - mala tuna ( riba )
ANDREJ - brat od REY CHARLSA
JELENA - sumska zivotinja jelen + na - treba joj nesto dati
NATASA - nesto kada trebate dati TASI KOJIC , KEBINOJ cerki
UGLJESA - covek koji se igrao kao mali sa ugljem
UROS - decko sa rosavim licem
SANJA - devojka koja je prepustena snovima i mastanju
BORIS - vrsta zivotinje koja voli borbu
SLAVKO - covek koji posecuje SLAVE , krstenja .......
SNEZANA - devojka koju je prekrio zimski pokrivac
IGOR - od ovog momka ima i gorih momaka
IVAN - covek koji je non stop napolju , vani .... voli provod
avatar
Dulence_Saviola
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1712
Datum upisa : 06.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TVOJE IME - znacenje i poreklo...

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu