Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Ići dole

Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Počalji od Joca Marinko Zlee taj Uto Jun 24, 2008 12:47 pm

POSLE četiri godine vođenja države, Vojislav Koštunica spreman je da ode u opoziciju. Ono na šta nije spreman je da odustane od svoje vizije odbrane Srbije, Kosova i Metohije, državne celovitosti i dostojanstva.
Priznaje, u ekskluzivnom razgovoru za “Novosti”, da za svoju viziju buduće državne politike nema neophodnih 126 narodnih poslanika i da napušta Nemanjinu 11. Ali, dodaje, da ne napušta borbu za ostvarenje svoje politike.

Dva mandata ste bili premijer Srbije. Šta izdvajate kao svoje najveće uspehe, a gde ste zastali?
- Prethodne godine su bile godine teške borbe da se Srbija stabilizuje kao demokratska i pravna država, da izgradi demokratske institucije i pravni sistem i, pre svega, da sačuva suverenitet i teritorijalnu celovitost. To su i bile godine tranzicije i ekonomskih reformi kako bi srpska privreda stala na čvrste temelje i započela svoj postepeni, ali i stalni razvoj. I ne treba zaboraviti da su to bile i godine započinjanja odlučnog obračuna sa organizovanim kriminalom i razgranatom korupcijom. Uspeh je da su svi ovi procesi započeli, a neuspeh što nisu išli onoliko dobro koliko smo to želeli.

Kako sada, kada je sve gotovo, vidite tu čvornu tačku razlaza DSS sa DS, ili Vas sa Tadićem? Je li moralo baš ovako?
- Razlika je, pre svega, u početnom principu. Mi kažemo, nama je Srbija sve i polazaći od tog prvog principa, dalje sprovodimo politiku. Sa druge stane, čujemo da je početni princip da Evropa nema alternativu i od tog principa DS dalje razvija svoju politiku. Onda se dešavalo da se u konkretnom životu naš i njihov početni princip ponekad ne isključuju, a dešavalo se da su počeli i da se isključuju.

Koliko vas je suštinski udaljila različita vizija odbrane Kosova?
Sa proglašenjem jednostrane nezavisnosti Kosova stvari su se izoštrile pre svega oko pitanja da li Srbija samo kao celovita država treba da nastavi evropske integracije, ili ove integracije može nastaviti i bez jasnog stava EU oko pitanja teritorijalne celovitosti Srbije. Kao primer protpuno susprotstavljenog pristupa DSS i DS navešću i primer spora oko pokretanja tužbi protiv država koje su priznale protivpravnu nezavisnost Kosova. S druge strane, problemi kao što je pitanje Lisabonskog sporazuma pokazuju da neke spoljne okolnosti na koje Srbija ne može da utiče mogu da iskomplikuju pitanje daljeg proširenja EU. Ne kažem da će do toga doći, već ukazujem na jednu načelnu stvar. Za DSS, šta god se dešavalo na međunarodnom planu, Srbija kao država mora da se razvija i bude snažna i stabilna. A kada je reč o Kosovu, svakako da je jako važno od kojeg se od naznačena dva početna principa polazi.

Šta je, po vašem mišljenju presudno uticalo na Dačića da promeni stranu?
- Za DSS je važno da smo sa SPS raščistili stvar oko pravne analize SSP. Imamo suprotstavljeno viđenje ovog sporazuma, što je dovoljan razlog da se ne može izgraditi zajednička politika. Sve druge stvari, poput paralelnih razgovora i motiva da se ne napravi jedna, već druga koalicij, treba uputiti na pravu adresu.

Jeste li uopšte iskreno verovali da ćete sa koalicijom oko SPS i SRS moći da formirate nacionalnu Vladu?
- Iz vlastitog iskustva sam se uverio da su DSS-NS i SRS sa dobrom voljom i pravim namerama ušli u pregovore za formiranje nacionalne Vlade. Tokom ovih neuspešnih pregovora već od samog početka i naši i funkcioneri SRS javno su upozoravali da nešto nije u redu sa spremnošću SPS da se napravi nacionalna Vlada. I pored toga, želeli smo da do kraja budemo konstruktivni u razgovorima kako ni na jedan način ne bismo preuzeli na sebe odgovornost za neuspeh pregovora.

Dačić je sugerisao Tadiću da i koaliciju DSS-NS pozove na pregovore? Da li je vaša konačna odluka da idete u opoziciju?
- To je besmislica. Bili smo u Vladi sa DS i pokazalo se da nemamo zajedničku politiku. DSS može da sprovodi svoju politiku učešćem u Vladi ako za takvu politiku postigne dogovor i obezbedi 126 poslanika, ili će da sprovodi svoju politiku kao opoziciona stranka. Pošto nismo obezbedeli parlamentarnu većinu, jasno je da idemo u opoziciju.

Iz SPS sada poručuju da “nisu nikog izdali” i da ste ih vi pretnjama i odbijanjem da odgovorite na njihove zahteve izgurali na stranu Tadića...
- Meni izgleda da je SPS ušao u jednu neprirodnu koaliciju za koju sumnjam da može uspešno da vodi zemlju. Njihov je izbor i ta koalicija i kako će objasniti da ta koalicija ima jedinstvenu i zajedničku politiku. Ne mislim da su dosadašnja objašnjenja uverljiva jer se na zasnivaju na istini, i to svako golim okom vidi.

Zbog SSP ste raspustili Vladu, a sada se većina stranaka zalaže za ratifikaciju tog dokumenta. Smatrate li da je vaša politika doživela poraz na tom pitanju?
- Najjednostavnijim uvidom u izjave predstavnika SPS o potpisivanju SSP, u vreme izborne kampanje, vidi se da su oni svojim biračima rekli da su protiv tog potisa. Sada imaju drugačiji stav i tako se došlo do većine za potvrđivanje ovog sporazuma. DSS i NS su napravili pravnu analizu ovog sporazuma i to će svakako ostati trajan dokument na kome ćemo insistirati. Ako većina u Skupštini izglasa potvrđivanje ovog sporazuma, bez ikakve prethodne rasprave sa EU o tome da li je po ovom sporazumu Kosovo sastavni
deo Srbije, vreme će pokazati da li je on doneo dobro Srbiji ili ozbiljnu štetu.

Smatrate li da je odbrana Kosova u novom odnosu političkih snaga - ugrožena?
- Namera Generalnog sekretara Ban Ki Muna da prenese ovlašćenja UNMIK na protivpravnu misiju Euleks je ozbiljna i velika tema za Srbiju. Sa ovim problemom Srbija će se suočavati u najskorijem periodu i videćemo kakav će biti stav nove većine. Podsećam da je Narodna skupština dolazak misije Euleks ocenila kao akt ugrožavanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije. Kao opozicija, mi ćemo se najodlučnije boriti protiv legalizacije Euleksa, jer je cilj ove misije definisan Ahtisarijevim planom, a to je sprovođenje nezavisnosti Kosova.

Jeste li i Vi stava da su strane ambasade kovale ovu vladu i da to ne može doneti ništa dobro? Da li je baš zbog Kosova, Zapadu, a pre svih SAD, stalo da DSS ode u opoziciju?
- Najvažniji državni i nacionalni interes Srbije je da sačuva Kosovo i time svoju teritorijalnu celovitost. Sumnjam da je najvažniji nacionalni interes SAD da Kosovo bude nezavisno, već je to za njih po prioritetu jedan od mnogobrojnih interesa koji su zacrtali na mapi sveta. SAD nam predlažu da budemo prijatelji tako što ćemo mi zaboraviti naš prvi interes zarad ostvarivanja njihovog interesa koji se svodi na pitanje jedne njihove vojne baze. To nije normalna osnova za prijateljstvo dve države i dva naroda. Tu je stav i politika DSS kristalno jasna. Jedini osnov za prijateljstvo Srbije sa ma kojom zemljom može biti samo ravnoprvnost u međusobnim odnosima. Pratim javna istupanja stranih ambasadora i postavljam najjednostavnije pitanje: šta bi se desilo kada bi naši ambasadori u njihovim zemljama uzeli tu vrstu slobode koju oni u Srbiji ispoljavaju, pa čak i u nekim mnogo manje važnim pitanjima od toga kako da se sastavi vlada posle izbora.

Smatrate li, iz ove perspektive, da ste pogrešili što niste sa SRS napravili Vladu bez izbora?
- Odluka o raspisivanju izbora proizašla je iz jasnog uverenja DSS da se moraju poštovati demokratska načela. Jedna je stvar, i to se često dešava, da se Vlada transformiše tako što se manji partner zameni drugim manjim partnerom. Ali, u demokratiji je nezamislivo da se bez izbora zamene glavni partneri u Vladi i tako suštinski promeni sastav Vlade, a da se građani o tome nisu izjasnili. S obzirom kroz šta smo sve prošli, svaka povreda demokratije bila bi veoma opasna u Srbiji. Zato čvrsto stojimo iza ispravnosti naše odluke.

Jeste li odlučili - da li ćete biti poslanik u parlametu i kako ćete nastaviti političko delovanje? Jesu li u pravu oni koji Vas uporno šalju u peziju?
- Sada je ponovo na redu da DSS pokaže svoju snagu kao opoziciona partija i mi smo već započeli pripreme za delovanje stranke u opoziciji. Naravno da, kada je stranka u opoziciji, mnogo se više energije posvećuje samom delovanju stranke i njenoj što boljoj organizaciji i efikasnom delovanju. Niko od nas u DSS ne bavi se politikom samo dok je na vlasti i niko se ne povlači zato što stranka sada ide u opoziciju. To bi bila potpuno suprotna poruka od one koja leži u našem programu da je naš cilj borba za principa oko kojih smo se okupili.

Kakva je sudbina sklopljene koalicije na nivou Beograda? Hoćete li vi pristati da ostanete u toj koaliciji?
- Stvari stoje tako da je potpisan koalicioni sporazum i mi ćemo taj sporazum dosledno poštovati. S druge strane, ako se voljom drugih ovaj sporazum raskine, izvesno je da DSS neće praviti nijedan drugi sporazum za formiranje vlasti u Beogradu.

Osećate li se pomalo izdanim od: SPS (vratili ste ih u politički život 2004. godine), Palme ( zahvaljujući narodnjačkoj koaliciji je od lokalnog političara postao lider parlamentarne stranke), Ugljanina (čiju ste koaliciju sve vreme držali u vladi)?
- Ne. Mi imamo našu politiku a različite partije su saglasno svojim opredeljenjima tu politiku podržavale ili birale neki drugi put. Sa ljudima i partijama koje ste napomenuli nikada nisam imao ni lični, ni prijateljski, ni bliži partijski odnos. Njihova je stvar i slobodna volja da li hoće i kada da podrže našu politiku.

NISMO PROTIV EVROPE
Jaka kampanja se vodila protiv DSS i vas lično. Proglašeni ste za najtvrđeg antievropejca u zemlji. Kako se osećate, kao čovek koji je srušio Miloševića 2000. godine, sada, kada su Miloševići sledbenici prihvatljivi svetskim centrima moći?
- Politika DSS je najdublje utemeljena na trajnim evropskim vrednostima i demokratskim načelima i to je politika koju ćemo uvek i bezuslovno sprovoditi. Nijednog jedinog trenutka nije politika DSS bila suprotstavljena evropskim vrednostima i demokratskim načelima, ali zato jeste bila i uvek će biti suprotstavljena svakom pokušaju evropske birokratije da na delu naše teritorije uspostavi još jednu albansku državu. Reći da je politika zalaganje za poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN i Završnog helsinškog akta antievropska i nedemokratska, predstavlja sprovođenje propagande protiv svakog ko se usudi da stane na put bezobzirnoj politici sile stvaranja lažne države Kosovo. Pretpostavljam da bih u toj istoj propagandi lako zaslužio svaku pohvalu kada bih prestao da se najodlučnije borim protiv ove politike sile.

BORBA ZA KOSOVO NEĆE STATI
Sve više se nameće teza da je Kosovo već izgubljeno...
- Moje viđenje stvari je da nijedan Srbin koji se borio za Kosovo nije na gubitku, i nijedan Srbin koji se bori za Kosovo bez obzira na trenutni rezultat rezultat borbe nije poražen. Da ne govorim o tome da je ta, sadašnja borba za Kosovo zasnovana na temeljnim principima međunarodnog prava i da braneći Kosovo brane se upravo ti principi koji bi trebalo da budu osnov mira i stabilnosti u savremenom svetu. A gledano iz ugla naše istorije sama borba za Kosovo je pobeda, jer od kada postojimo uvek je tako bilo. Da se nismo borili za Kosovo to bi bio najveći i nenadoknadivi poraz. Naša današnja borba za Kosovo je zalog za sutrašnju borbu novih generacija. To je princip koji traje u srpskoj istoriji. Zato svaka borba za Kosovo ima svoj veliki i dubok smisao. Ono što danas nama izgleda nerealno možda će sutra bolji naraštaji uspeti da ostvare.
avatar
Joca Marinko Zlee
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1711
Godina : 33
Lokacija : Ovdi
Zanimanje : Student, ha
Datum upisa : 27.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Počalji od Dulence_Saviola taj Uto Jun 24, 2008 1:15 pm

Bravo Vojo na pravom demokratskom i drzavnickom drzanju!

Hvala ti kume sto si ovo okacio !
avatar
Dulence_Saviola
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1712
Datum upisa : 06.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Počalji od zvecarka taj Sre Jun 25, 2008 12:58 am

Svaka cast Vojo... Nema potrebe dalje komentarisati...
avatar
zvecarka
Antički filozof
Antički filozof

Ženski
Broj poruka : 1137
Datum upisa : 27.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Počalji od Deda taj Sre Jun 25, 2008 3:43 am

Ništa novo. Čovek uporno odbija da zaviri u realnost. I dalje tvrdi da DSS jedini u svetu zna šta je međunarodno pravo. I dalje vas zamajava, zloupotrebljava vaš patriotizam, vašu želju za pravednim svetom. Otreznite se, shvatite da je sve to samo sa jednim ciljem - da održava privid postojanja neke treće politike, politike koja se razlikuje od SRS sa jedne i DS sa druge strane.
Zašto ste tako uporni idolopoklonici?
Na čemu bravo, na čemu svaka čast?
Kakvo je ovo pitanje:"Jaka kampanja se vodila protiv DSS i vas lično. Proglašeni ste za najtvrđeg antievropejca u zemlji. Kako se osećate, kao čovek koji je srušio Miloševića 2000. godine, sada, kada su Miloševići sledbenici prihvatljivi svetskim centrima moći?"
Dokle ćete da trpite ovakav i slične bezobrazluke? Zar vas ne vređa ovako drsko diktiranje pitanja?
avatar
Deda
Veteran
Veteran

Muški
Broj poruka : 156
Lokacija : Barajevo
Datum upisa : 09.05.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Počalji od Dulence_Saviola taj Sre Jun 25, 2008 11:16 am

Mozda ti dozivljavas dr Zorana Djindjica kao coveka koji je srusio Milosevica ? Ja ne. Normalno da nije Kostunica sam radio na tome, niko nista u politici ne moze sam,ali jedan covek je kandidat koji treba da pobedi ili da izgubi. Iako su lideri DOS-a smatrali da je on najgore resenje (naravno, to su svi smatrali, tek posle 4 godine,osim Canka) ne mozes da me ubedis da je u Srbiji postojao politicar ili licnost koji bi tada stao na crtu Slobodanu Milosevicu i pobedio. Mozda mislis da ima ? Batic ? Canak ? Pesic ? Stambolic ? Draskovic ? Cosic ? Tadic :-) ? Pelevic ? Markovic ? Micunovic ? Korac ? Mihajlovic ? Ilic ? Nikolic ? Seselj ? Ako Vam je Voja uvek bio najgori anti-evropejac zato sto nikada nije promenio svoj odnos prema Hagu,KiM i slicno, zasto su onda njega izabrali kao kandidata da bude taj koji ce ostati obelezen kao politicar koji je srusio Milosevica ? Odgovor je nedvosmislen - zato sto je jedini od svih u DOS-u bio covek kog Srbija i Srbi postuju i cene. Zahvaljujuci njegovom imenu je Dr Zoran Djindjic i postao premijer a veliki sljam koji ne zasluzuje ni po jednom kriterijumu da predstavlja nasu drzavu i narod niti zasluzuje poverenje da se bavi javnim poslom je dobio drzavne funkcije (ali,ajd to je bilo nuzno zlo). Zato je uostalom DOS na kraju postao nesto sto je ceo narod zamrzeo i ostalo u negativnoj konotaciji. Mozda trenutno dr Vojislav Kostunica trenutno nema rejting kao drugi lideru, ali jos uvek daleko veci nego svi tadasnji lideri DOS-a, i ljudi koji i ne glasaju za njega nemaju izrazeno negativno misljenje i postuju ga,takav rejting nema ni jedna druga politicka licnost u zemlji. Jedan od razlofa za to je i ovakvo drzanje,otud moje bravo i sada i ubuduce.

Ne vidim nista lose u pitanju o SPS-u?, to samo govori o dvostrukim standardima koji postoje kada se radi u SPS-u, kada su utisali pricu o KiM i Hagu i slicno postali su dobrodostao i ideoloski blizak partner, kao recimo i Vuk Draskovic koji je davao daleko ekstremnije izjave nego dr Vojislav Seselj,a niko nije ni pomislio da postavi pitanje njegovog podstrekavanja na zlocine. Iskreno i mene je zanimalo Kostunicino vidjenje takve smejurije.

Mozda svi znaju Medjunarodno pravo, ali je onda jos tuznije da svi zmure,a samo jedan covek je tu da to glasno kaze i da ga svi osudjujete zbog toga....

Privid ? :-) Treca politika ili treci put jeste odlika politike DSS-a. Znas kako, u Srbiji postoje dve radikalne politike, jedna je ona radikalno nacionalisticka druga je radikalno zapadna. Mislim da Srbiji i Srbija ne trebaju takve 2 podele i 2 ekstremne politike jer ne vode napretku vec naprotiv. Znas kako...ajde da o ovoj ekstremnoj nacionalistickoj ne kuckam,oni nisu tema....da ti pojasnim svoje vidjenje ove koju ti zastupas - -radikalno prozapadne. Ta politika koja PO SVAKU CENU MORA da se priblizi EU i USA i NATO, dakle po svaku cenu..to ne mogu da prihvatim. Kosovo i Metohija,Hag,otvaranje pitanja Vojvodine, Raske oblasti, pitanje polozaja Srba u BiH i Hrvaskoj i Cg..to su za takvu politiku problemi koji ne postoji...**resice se kada udjemo u EU** e pa nece. Ne mogu da prihvatim da se buduce rukovodstvo Srbije pravi da to nisu problemi i da ce se sami od sebe resiti,to me malo podseca na Nicea, on je rekao da ako imas okove trebas da se ponasas kao da ih nema. Dakle ignorisi lance....a Nice je umro lud.

Mi imamo svoje lance - pre svega KiM (treba da se odreknemo svoje teritorije,stanovnistva i imovine) i Hag, (ucenjuju nas i usovljavaju Hagom jos uvek). Mislim da je ipak ispravnije da kad nosis lance niti umisljas da nemas lance (kao sto nas ubedjuje ova radikalno zapadna politika) niti da mozes da pokidas lance (kao sto nas ubedjuje ona radikalno nacionalisticka) vec da trebas.....da se kreces koliko mozes uprkos tim lancima i da tako iskoristis polozaj koji imas,ali da nikad ne zaboravis ko ti je te lance nametnuo i zasto i zbog koje pravde i ideje nosis te lance, i sacekas trenutak kada ces se osloboditi. Bar su me istorija i zivot naucili da se odnos snaga menja.Nekad jako lako,a narocito u politici.
avatar
Dulence_Saviola
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1712
Datum upisa : 06.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Počalji od Deda taj Sre Jun 25, 2008 12:53 pm

Miloševića je pobedila udružena demokratska opozicija čiji su lideri za eksponenta te grupacije odredili Vojislava Koštunicu. Sa marketinške strane gledajući, dat mu je ekvivalent sedmice na lotou. Apsurdno je raspravljati o pojedinačnom rejtingu DSSa i bilo koje druge stranke DOSa u tom trenutku. To važi i za lidere tih stranaka.
Petooktobarska pobeda je najznačajniji trenutak u celokupnoj srpskoj istoriji iz više razloga, a najviše zbog niza srećnih okolnosti koje su učinile da se izbegnu strahote građanskog rata. Srbija se izborila za svoju šansu.
Tačno je nažalost da je tada u DOSu bilo svega i svačega, ali se u tako haotičnom trenutku bolje nije ni moglo očekivati. Vrlo brzo se svako pojedinačno pokazao u pravom svetlu.
U situaciji kada je trebalo donositi hrabre odluke kako bi se sa Srbije skinulo breme iz prethodne decenije, Vojislav Koštunica se opredelio da zloupotrebi dato poverenje i politički pluta između dva moguća puta: napred i nazad. Opredelio se da, zavisno od konkretne situacije, bije po svima i predstavlja se kao veliki državnik (
eek ) koji vodi neku uravnoteženu politiku i jedini ima osećaj za pravo i pravdu. Izvinite, ali ja se stvarno žestoko iznerviram kada vidim reči državnik i Koštunica u istom tekstu, a kamo li jednu do druge.
Takva politika je na kraju dovela do potpunog poistovećenja sa politikom SRS i velike frustracije na svu sreću još brojnog proevropskog članstva DSSa.
Uzgred, LDP je radikalno prozapadna stranka. Ona ima mali broj birača koji se ni u budućnosti neće značajno menjati, što je prirodno za sve radikalne opcije. Alarmantno je što ova drugu ekstremnu opciju podržava 40% Srba.
avatar
Deda
Veteran
Veteran

Muški
Broj poruka : 156
Lokacija : Barajevo
Datum upisa : 09.05.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Počalji od Incognitus taj Pet Jun 27, 2008 9:29 am

Mladenović: Glavni odbor DSS imenovao nove članove

Glavni odbor Demokratska Stranke Srbije (DSS) je na današnjoj sednici odredio glavne smernice opozicionog delovanja DSS i imenovao svoje nove članove, rekao je portparol DSS Andreja Mladenović
Kako je Mladenović kazao agenciji Beta, na predlog predsednika DSS-a Vojislava Koštunice, između ostalih novi članovi Glavnog odbora DSS su muzičar Bora Đorđević i dramski pisac Siniša Kovačević.

"U cilju jačanja stranke i uključivanja novih kvalitetnih ljudi, novi clanovi Glavnog odbora postali su i pravnik Aleksandar Simić, privrednik Nenad Popović, univerzitetski profesor Milan Brdar, naučni saradnik Bogdana Koljević, direktor politike A.D Zoran Vasić, humanitarni radnik Danica Simić i naučni saradnik Petar Petković", naveo je Mladenović.
avatar
Incognitus
Veteran
Veteran

Muški
Broj poruka : 135
Lokacija : Beograd
Zanimanje : Student
Datum upisa : 15.06.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vojislav Kostunica - Vecernje Novosti

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu