Rprezentacija VS klubovi...

Ići dole

Rprezentacija VS klubovi...

Počalji od Dulence_Saviola taj Pon Avg 11, 2008 6:20 pm

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST FUDBALSKOG KLUBA „PARTIZAN“ U VEZI NASTUPA IGRAČA FK „PARTIZAN“ ZA OLIMPIJSKU REPREZENTACIJU SRBIJE


Fudbalski klub „Partizan“ je putem izjava svojih zvaničnika u više navrata prethodnih meseci iznosio stavove o pozivanju i nastupanju igrača FK „Partizan“ za olimpijsku reprezentaciju Srbije na 29. Olimpijskim igrama u Pekingu. Smatramo da je u trenutku kada su Olimpijske igre u toku, a našem klubu predstoje odlučujuće kvalifikacione utakmice za plasman u UEFA Ligu šampiona, neophodno da te stavove još jednom saopštimo javnosti, jer su, po našem mišljenju, Fudbalskom klubu „Partizan“ ugrožena najosnovnija i egzistencijalna prava, što se u budućnosti ne sme dopustiti, ne samo kada je naš klub u pitanju.

Ne želimo, kao što se to činilo poslednjih dana, ispraznim kvazipatriotskim frazama da dokazujemo našu privrženost nacionalnim fudbalskim selekcijama, jer smo to od osnivanja kluba činili delima, ponekad na našu štetu i u slučajevima kada drugi klubovi nisu pokazivali takav stepen razumevanja. Podsetićemo se turnira u Indiji početkom 2001. godine i Olimpijskih igara u Atini pre četiri godine kao najdrastičnijih primera.

Ne možemo, međutim, da prihvatimo potpuno nipodaštavanje našeg kluba i ignorisanje činjenice da, kao zvanični šampioni naše zemlje, učestvujemo u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona, takmičenja koje u fudbalskom svetu ima prvorazredan značaj. Odsustvo minimuma razumevanja prilikom selekcije igrača za Olimpijski turnir, po principu „mi uzimamo koga hoćemo, a vi se snalazite kako znate i umete“ jedino se može shvatiti kao drastično potcenjivanje FK „Partizan“, ali i UEFA lige šampiona, najuglednijeg klupskog takmičenja u fudbalskoj Evropi.

Narednih dana 32 kluba širom Evrope će krenuti u bitku za plasman u ovo elitno takmičenje i kada sagledamo da je od njih samo jedan, FK „Partizan“, oslabljen odsustvom trojice igrača zbog Olimpijskog turnira u fudbalu logično se postavlja pitanje kako je to moguće i da li je ta situacija mogla da se izbegne. Pri tome se listom radi o klubovima koji su neuporedivo bogatiji od FK „Partizan“ i koji neuporedivo lakše mogu da nadomeste izostanak nekog od standardnih prvotimaca.

Na žalost, sebičnost i kratkovidost, sportsko neobrazovanje i neznanje i animozitet prema našem klubu su prevladali razum. Svim onima koji su se bavili i još uvek se bave izlivima sportskog patriotizma, ukazujemo da je FK „Partizan“ zvanični šampion Srbije, da u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona predstavljamo Srbiju i srpski fudbal i da se svaki naš pozitivan rezultat boduje za UEFA rang listu država članica od koje zavisi broj učesnika u kupovima UEFA i položaj prilikom žrebanja. Na toj rang listi smo već pali sa 21. na 23. mesto, ali čini se da to nikog u srpskom fudbalu ne brine.

Za najvećeg krivca za nastalu situaciju smatramo nacionalnog selektora koji nijednog trenutka nije pomislio da izuzev njegovih sebičnih interesa očuvanja uzdrmanog radnog mesta u srpskom fudbalu postoje i neki drugi, važniji i preči, interesi. Skrivajući se iza frazeologije on je pokušao da zamagli suštinu – da nijednog trenutka nije ni pokušao da u razgovorima sa sportskim menadžmentom FK „Partizan“ pronađe rešenje koje bi zadovoljilo obostrane potrebe. Za igrače koji su trenutno na Olimpijskom turniru, a koji su standardni prvotimci našeg kluba, on je svakako sa širokog spiska igrača koji mu je stajao na raspolaganju mogao da pronađe adekvatne zamene. Sigurni smo da takav odnos nacionalnog selektora prema jednom klubu, a pogotovo prema šampionu države, nije moguć nigde u svetu. Međutim, kada je nacionalni selektor opsednut potrebom da po svaku cenu ostvari barem jednu pobedu protiv bilo kog protivnika i na bilo kom takmičenju, onda ne čudi što je spreman na beskrupulozno nepoštovanje oslonaca srpskog fudbala i uništavanje vrednosti koje su u njemu preostale.

Iako ne želimo da naglašavamo finansijski ugao gledanja, skrećemo pažnju na eventualnu dobit od plasmana u UEFA Ligu šampiona koja nam je samovoljom uskraćena, kao i na činjenicu da smo u prelaznom roku, koji je još uvek u toku, uložili, za srpske prilike, ogromna sredstva na jačanju tima. Sve to je takođe ignorisano.

Kada se ima u vidu da je pre četiri godine za vreme Olimpijskog turnira u Atini važio potpuno drugačiji princip, da su tada interesi kluba koji nastupa u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona bili iznad interesa olimpijske reprezentacije /što takođe nije prihvatljivo rešenje/, očigledno je da principi u srpskom fudbalu u stvarnosti i ne postoje, već postoji klubaštvo i sebičluk koji srpski fudbal neumitno vodi nizbrdo.

Tako se došlo do aktuelne situacije – naša reprezentacija je ostvarila neuspeh na olimpijskom turniru, FK „Partizan“ oslabljen i sa znatno umanjenim šansama očekuje utakmicu sa jednim od trenutno vodećih evropskih klubova, sve u svemu srpski fudbal je pretrpeo štetu. Očekujemo od vodećih ljudi u srpskom fudbalu da preduzmu mere, ne samo radi predupređivanja sličnih situacija u budućnosti, već i radi sankcionisanja krivaca za nedopustiv odnos prema FK „Partizan“. Srpskom fudbalu je naneta nepopravljiva šteta i ako okolnosti koje su do toga dovele ne budu prepoznate predstoji nam još mnogo poraza i neprijatnih trenutaka.

U Beogradu, 11.08.2008.

UPRAVNI ODBOR FK „PARTIZAN
Dulence_Saviola
Dulence_Saviola
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1712
Datum upisa : 06.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu