Govor kapetana Luke Djuraskovica 1940. godine

Ići dole

Govor kapetana Luke Djuraskovica 1940. godine

Počalji od Admin taj Uto Dec 30, 2008 7:48 pm

Nisam mogao da ostanem ravnodusan na ovaj govor kada sam naleteo na njega...
Narocito posle danasnjeg govora jedne direktorke bat bat bat

Sta drugo da kazem osim - da nam je vise ovakvih kao kapetan Luka... onakvi kao sto je ona bili bi ćebovani svakog dana za primer!

Ovo je govor komandanta prve čete 40. pešadijskog puka, kapetana Luke Đuraškovića, vojnicima u Pomoreki, kod Brezovice (Slovenija) 26. maja 1940. godine. Zbog mogućnosti napada fašističke Italije na Jugoslaviju, maja pomenute godine, izvedena je delimična mobilizacija Jugoslovenske vojske s koncentracijom trupa u Sloveniji. Smotri borbene spremnosti prisustvovali su i strani vojni atašei i novinari. Prilikom obilaska svog puka, stenografisan je govor kapetana Đuraskovića održan vojnicima, sačuvan u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU - A36-119-263). Kapetan Đurašković je poginuo u Drugom svetskom ratu. Bio je pošten i narodni čovek. Psovkom je, kažu, podizao moral vojnicima. Potomci kapetana Luke zive u Nišu. Evo reči kapetana Luke:

Slušaj 'amo!

Mi zivimo u ozbiljno doba i svaki od vas znade zašto ste tu. Svi ste skoro vec stariji i zenjeni ljudi, vi citate novine, je li tako. Ako nam ko pruzi rat, j*bo ga otac, mi cemo prihvatiti i ratovati. U tom slucaju, j*bo mu pas mater, morali bi mi da primimo borbu, pa makar svi izginuli. To bi bilo od nas casno, je l' tako! Naši susedi ‘Talijani, e to su k*rve jedne. Oni, j*bo im pas mater, boje se ratovanja, a hoce da dobiju zemlju bez krvi. Oni, fukare jedne, kazu da imaju pravo na Dalmaciju. Jeste, dobice, ali k*rac. Je l' tako? A zar mi nemamo pravo na Trst, Istru i druge naše krajeve? Pa dabome da imamo! Sada se prave prijatelji, a sutra napali bi nas, k*rve jedne! Jer vam je to jasno! J*bo im pas mater, samo neka dodu, poslacemo ih u p*zdu materinu!

Drugo: mi, juzni Sloveni, bili smo i jesmo najbolji vojnici Evrope. Je l' tako? Dabome da je tako i tako treba da bude! Musolini je dosta ucinio za Italiju. On je mnogo dao Italijanima, al' ih nikad nece naciniti hrabrima, makar im k*rac dao, nece moci da im da srce junacko. Je l' tako? Je l' vam jasno!
E, drugo kazu 'Talijani. Oni vele: kod nas je sve motorizovano. Naši su mitraljezi FIAT, naši su tenkovi FIAT, naši su avioni FIAT i šta sve ja znam... u p*cku materinu. Znamo mi to, ali je u njih i srce FIAT, j*bo ih sveti Jeronim na nebu. Samo ima jedno, oni nas ne znaju, p*cka im materina! Je l' tako?
Dabome, baš tako,i tako treba da bude.

Drugo: hoce da nam budu kuratori, da garantuju naše granice, p*zda im materina.'Talijani i ko zna koji k*rci – Nemci, Englezi, Francuzi, Japanci, Kinezi i drugi, pa cak i Društvo naroda. A šta se nas ticu njihove garancije, p*zda im materina. Znamo mi šta su to garancije.
K*rac garancije. J*bo im pas mater, garancijsku i kurvarsku!

Drugo: Svi vi znate da se naša vojska najbolje hrani. Je l' tako?
E, kad je tako, onda hrana treba da bude još sto puta bolja. Imamo kuvare, j*bo im pas mater, još i ne valjaju.
Pa dobro gde su ti kuvari, j*bo im pas mater svima odreda. Dezurni, deder zovni mi kuvare, p*zda im materina...
Pa dobro kuvari, j*bo vas sveti Jeronim na nebu, poslacu vas sve da terate mitraljeze u brda, u p*zdu materinu, pa da vidimo da li ce hrana biti bolja... J*bo vam pas mater kuvarsku! Je l' tako?
(Kuvar Trobec javlja se: Ali gospodine kapetane, iz griza se ne more...)
-Kuš, ništa te nisam pitao. Marš u p*zdu materinu. J*bo ti pas mater kuvarsku. Kad te raspizdim pretvoricu te odma' u mitraljez.

Drugo: Gde je tu onaj koga su ubile gace? Aj, tu je! E, baš tebe cu poslati na 'Talijane, j*bo te mitropolit. I ti si mi k*rcev vojnik i ubile te gace... Slušaj 'amo i šta se smeješ?... Svi vi znate da ima i drugih kojima se hoce naša zemlja, p*zda im materina! Eno gore one ciganske k*rve, kazu da im pripada Srem, Banat i Baranja. Pa dobro, p*zda im materina tatarska, što ne dodu da uzmu pola Slavonije i Hrvatske, jebali ih njihovi grofovi, jebo pas mater njima i Hortiju i Telekiju i grofici Marici!

Drugo:je l’ idete vi onako, preko noci malo u Domzale? A? Znam vas ja dobro. Sve ja znam, je l' tako? E, vidite to ne sme tako da bude.
U nas postoji preki sud, pa tu nema više šale. Odma' te streljaju, j*bo te faraon!... Da li vi mislite tako?... Evo ide ti komandir negde tamo u p*zdu materinu, vodnici šta ja znam gde, j*bo ih Bog, i onako ništa ne valjaju, podnarednici sede u kafani, a vi – u Domzale? Pa ti sad lepo dodju 'Talijani, p*zda im materina! Kako bi to sve izgledalo! I kako bi nas fino udesili... majku im zicarošku! Pa to ne sme da bude.
Jer vam jasno? Ne moze to tako kod nas da bude, kako je bilo kod Ceha. A, jok... Eto i to su k*rve koje se uopšte ne bore, nego samo polazu oruzje, kukavice, j*bo im pas mater i njima! Pa evo i Poljaci, j*bo ih sveti Jeronim, borili se... borili, a njihova gospoda ministri – tup u avione, beze k*rve avionima pravo u Pariz. Ništa manje u p*zdu materinu, da tamo toboze vladaju, ali samo kome, p*cka im majcina!
U nas ne sme da bude tako i ne moze da bude tako, naravno.

Drugo: Nije to sve što sam vam kazao. Ama svi vi znate, pa vi ste pametni ljudi. Išli ste po svetu i sigurno ste videli lepu varoš Temišvar?
E vidite kazu Rumuni, j*bo ih Bog otac: "To je naše"! Pa dobro sad, p*cka mu materina, šta je onda naše? Za koji smo krasni mi onda ovde i šta mi da branimo, kad ništa nije naše? P*zda im materina! Pa, šta mi placamo toliko porez, kad je ovo tudje? Je l' tako? Onda od nas nece dobiti niko ništa! Dacemo im k*rac tvrd, i to tvrd za mnogo godina. Neka dodu ako su junaci, a mi cemo s njima pravo u p*zdu materinu, preko Drave i Save, pa makar svi izginuli!! Je l' tako?! I je l' vam jasno?! E pa dabome da jeste, jer drugcije ne moze i ne sme da bude! Naravno!


==========================
Ovaj govor se čuva u istorijskom arhivu zbog toga što je u ono vreme izazvao diplomatski spor vlade Italije i Jugoslavije.
Naime neko je stenografski zapisao i dostavio vladi Italije koja je uložila protest vladi Jugoslavije.
Kapetan Luka Đurašković poginuo je pri oslobađanju Trsta kao major Jugoslovenske armije.

_________________


"Computers are like Old Testament gods; lots of rules and no mercy."

Joseph Campbell
Admin
Admin
Administrator foruma
Administrator foruma

Muški
Broj poruka : 401
Lokacija : Rectus Silva
Datum upisa : 19.02.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.direkcijabarajevo.co.rs/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Govor kapetana Luke Djuraskovica 1940. godine

Počalji od podrska iz kraja taj Sre Dec 31, 2008 12:14 am

au kakav govor... u p*zdu materinu smile
podrska iz kraja
podrska iz kraja
Stalni član
Stalni član


Broj poruka : 52
Datum upisa : 22.02.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Govor kapetana Luke Djuraskovica 1940. godine

Počalji od Admin taj Sre Dec 31, 2008 12:26 am

Hahha smile

_________________


"Computers are like Old Testament gods; lots of rules and no mercy."

Joseph Campbell
Admin
Admin
Administrator foruma
Administrator foruma

Muški
Broj poruka : 401
Lokacija : Rectus Silva
Datum upisa : 19.02.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.direkcijabarajevo.co.rs/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Govor kapetana Luke Djuraskovica 1940. godine

Počalji od Joca Marinko Zlee taj Sub Jan 03, 2009 6:46 pm

U praqvu je covek bio. I danas dan Italijani hoce da nas je*bu sa Fiatom, je*o ih Fiat. U ku**c i Tadic i Dinkic i njihov ugovor kad narod bez leba ostaje na svakom koraku.
Joca Marinko Zlee
Joca Marinko Zlee
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1711
Godina : 34
Lokacija : Ovdi
Zanimanje : Student, ha
Datum upisa : 27.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Govor kapetana Luke Djuraskovica 1940. godine

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu