JAČE SA OPOZICIJOM

Ići dole

JAČE SA OPOZICIJOM

Počalji od Dulence_Saviola taj Pet Feb 06, 2009 2:34 pm

05.02.2009.

„Važno je pitanje kada će izbori biti raspisani, a za DSS je najvažnije pitanje sprovođenje načela nacionalne politike za budućnost Srbije“, rekao je Koštunica „ Večernjim novostima“.

SRBIJA zahvaljujući vlasti tumara i više niko ne zna kuda ide. Vlast prećutno pristaje na nezavisnost Kosova, pripremljen je Statut koji stvara državu od Vojvodine, Vlada je nespremna i nesposobna da se suoči sa ekonomskom krizom - izjavio je za "Novosti" lider DSS Vojislav Koštunica.

Jedini rezultat ove Vlade je što je svaki svoj neuspeh, propagandnom mašinerijom proglasila za uspeh. Srbija je uvedena u vrzino kolo, gde se jedna obmana zamenjuje drugom, jedan problem zatrpava drugim. Tonemo sve dublje i tome se mora stati na put. Jedan od načina da se prekine agonija u koju tonemo su novi izbori - kaže nam bivši premijer.

Tomislav Nikolić vas je preko "Novosti" pozvao da budete i na zajedničkoj izbornoj listi...

Mi imamo sporazum sa NS i NP. Smatram da je trenutak da opozicione stranke tesno sarađuju u parlamentu. DSS će polazeći od svojih načela nacionalne politike sarađivatiti sa drugima onoliko koliko nam se politike podudaraju. Primetili smo, na primer, da je SNS izašao sa kritikom statuta Vojvodine što cenimo.

A koalicije?

Važno je pitanje kada će izbori biti raspisani, a za DSS je najvažnije pitanje sprovođenje načela nacionalne politike za budućnost Srbije.

Šta biste konkretno vi učinili da ste na vlasti?

DSS je izašao sa načelima za buduću nacionalnu politiku i sa ekonomskim program koji nude odgovore na teške izazove pred kojima se Srbija nalazi.

Koja je osnovna ideja te politike koju nudite?

-Načela nacionalne politike određuju put sigurnog i stabilnog razvoja celovite države. To je politika koja obezbeđuje, samosvojnost, ekonomsku snagu, solidarnost, patriotizam i zaštitu ustavnog poretka. Tu je i vojna neutralnost kako nijedan Srbin ne bi zaludno ginuo za tuđe vojne interese širom sveta. Reč je o nacionalnoj politici koja vidi dalje od sutra.

Kako dokazujete da Srbija prećutno pristaje na nezavisnost Kosova?

Posle pristanka srpskih vlasti na dolazak misije EULEKS, koja je tu da sprovodi Ahtisarijev plan o nezavisnosti Kosova, stigle su i Kosovske bezbednosne snage - albanska vojska. Valjda sad svako vidi da su te dve stvari u uzročno posledičnoj vezi.

Zvaničnici Srbije su nebrojeno puta ponovili da neće nikada priznati nezavisnost Kosova?

Kad Kosovo dobije vojsku i preko EULEKSA završi formiranje državnih institucija i time se sprovedu sve tačke Ahtisarijevog plana, onda niko neće ni tražiti da odmah deklaritivno priznamo nezavisnost.

Šta Srbija može da učini da zustavi taj proces?

Srbija treba da deluje na Kosovu i Metohiji na isti način kao i pre promene Vlade. Što se tiče uspostavljanja dobrosusedskih odnosa, na kojima već insitira Brisel, tu treba podvući crtu i reći - dosta je! Jer, uspostavljanje dobrosusedskih odnosa je suštinski mnogo više od formalnog priznanja lažne države Kosovo.

Očekujete li da se to i desi?

Obzirom da je slogan sadašnje Vlade - Evropa nema alternativu, oni će uvek zahteve Brisela stavljati iznad državnih i nacionalnih interesa.

Zašto osporavate predloženi Statut Vojvodine?

To je neustavan dokument koji krči put u dalju dezintegraciju Srbije. Imamo bolan primer Ustava iz 1974. godine koji je bio uvod u rasparčavanje SFRJ. Sada se ne sme preći preko dokumenta koji predstavlja temelj za stvaranje države u državi, što je izgleda san i nekoga u Vojvodini i mnogih van zemlje.

Da li nagoveštavate da Statut Vojvodine može dovesti i do daljeg cepanja Srbije?

Kada se pogazi Ustav što se ovim statutom čini, sve postaje relativno i sve posledice su moguće. Imamo primer Kosova kada su velike sile pogazile Povelju UN da bi omogućile jednostranu nezavisnost Kosova. U Vojvodini sadašnja vlast gazi unutrašnje pravo što je potpuno nedopustivo i svakoj a normalnoj državi nezamislivo. Zato pozivam sve narodne poslanike da, rukovođeni patriotizmom, vrate Statut na doradu kako bi bio u skladu sa Ustavom.

Da li su izbori razumno rešenje sada kada se i Srbija suočava sa ekonomskom krizom?

Vlada bi trebalo da prestane da plaši građane izborima. Izbori su normalna demokratska stvar kad je zemlja u krizi. A vlast u Srbiji koristi krizu kao izgovor za svoju nesposobnost.

Vlada je donela konkretne mere za izlazak iz krize...

Prvo su pred izbore obećavali kule i gradove, kada je svakom iole upućenom bilo jasno da sledi velika kriza. Onda su rekli da je kriza razvojna šansa Srbije, pa da će se budžetom boriti protiv nje, a sada se najavljuje i rebalans budžeta i tako redom. Nažalost, u samoj osnovi ove vlasti je obmanjivanje cele Srbije.

Da li imate nekakav kontakt sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem?

Ne.

P.Vasiljević , „VEČERNjE NOVOSTI“, 05.02.2009.

ANTRFILE:

OSTAJU ZBOG POLITIKE

SNS i SPO se često hvale da im prelaze članovi iz DSS?

Suština je da se ogroman broj ljudi nalazi u DSS zbog naše politike i kada smo u vlasti i kad smo u opoziciji i zaslužuju zbog toga puno poštovanje. Zanemarljiv je broj onih koji su u DSS bili zbog drugih razloga.

VRATITE ULAZNICU

Specijalni izvestilac evropskog parlamenta Jelko Kacin je izjavio da je statut Vojvodine naša ulaznica u EU?

Ako je ovakav statut ulaznica, onda je odmah treba vratiti. Nisam primetio da se Kacin za nešto slično zalagao kad je Slovenija u pitanju

(izvor dss.rs)
avatar
Dulence_Saviola
Legenda foruma
Legenda foruma

Muški
Broj poruka : 1712
Datum upisa : 06.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu